Rolul Transportului si Tipurile de Transport Folosite

Transporturile reprezinta un domeniu important al activitatii economico-sociale pentru ca prin intermediul acestora se efectueaza deplasarea in spatiu a bunurilor si oamenilor in scopul satisfacerii necesitatilor materiale si spirituale. Dezvoltarea, diversificarea si modernizarea serviciilor de transport rutier au fost determinate de extinderea si intensificarea productiei si a circulatiei marfurilor. 


In vederea necesitatii realizarii legaturilor dintre productie si consum, transporturile sunt acelea care deplaseaza bunurile obtinute in celelate ramuri ale productiei materiale din locul in care au fost produse, pana la cel care urmeaza a fi consumate in cadrul pietei interne si internationale. Astfel, s-au dezvoltat servicii de transport rutier national si international.

Daca ar fi sa facem o clasificare a tipurilor de transport, acestea s-ar clasifica dupa obiectul transportului si dupa mijloacele folosite. Dupa obiectul transportului exista doua tipuri de transport, transport de calatori si transport de marfuri. Dupa mijloacele intrebuintate, transporturile pot fi transport feroviar, transport rutier, transport naval, transport aerian, transport special sau transport combinat.

Dintre toate, transportul rutier este cel mai solicitat pentru ca ofera conditii maxime de siguranta si rapiditate. Ca particularitate a acestor mijloace de transport se remarca faptul ca dispun de o mare mobilitate, putand fi intrebuintate, in functie de vreme, pe orice fel de drum. Transportul rutier ofera posibilitatea incarcarii marfii de la punctul de expediere si descarcarea ei la punctul de destinatie, fara a fi necesare transpordari si manipulari suplimentare. 

Mijloacele de transport auto se deplaseaza cu viteze mari ca urmare a vitezei comerciale mari si a simplitatii operatiunilor tehnologice de incarcare si descarcare. Ele se pot pregati rapid si usor in vederea efectuarii transportului, fara sa fie necesare costuri suplimentare. In consecinta, transportul auto este cel care ofera cea mai mare eficienta pe distante scurte.

Stiati ca efectuarea transportului rutier international de marfuri perisabile fara respectarea prevederilor ATP se sanctioneaza legal?
Previous
Next Post »