Recenzie Carte „Zbor Deasupra unui Cuib de Cuci”

O carte interesanta si un film care aproape ca o egaleaza, „Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Ken Kesey prezinta povestea unui escorc pe nume Randall Patrick McMurphy care, dorind sa scape de executarea unei pedepse in inchisoare, ajunge intr-un spital pentru persoane cu probleme psihice. 


Acolo, acest personaj foarte colorat si bine definit o intalneste pe „Sora Sefa”, Mildred Ratched care controleaza toata institutia. Ea tine un regim aprope dictatorial in cadrul spitalului sau, pacientii fiind nevoiti sa asculte de ea dumnezeieste si sa respecte legile din cadrul spitalului la virgula. 

Randall nu este genul de personaj care sa accepte sa fie controlat sau sa ii fie ingradita libertatea asa ca incearca prin diferite metode, care mai de care mai indraznete sa sparga monotonia din cadrul institutiei si sa testeze limitele sorei Ratched. Acesta socheaza status quo-ul din cadrul spitalului fiind cea mai colorata aparitie de acolo, cantand, jucand, razand, vorbind tare si fiind o lumina de umor si distractie intr-o mare de oameni reci si lipsiti de speranta. 

In esenta, cartea exprima mai mult decat simplul razboi dintre umor, doctrina si dogma, aceasta spune o poveste ascunsa despre cum noi, ca si persoane aflate intr-o societate intunecata trebuie sa fim pentru ceilalti o oaza de liniste si umor. Daca reusim sa aducem zambetul pe buze oamenilor din jurul nostru in fiecare zi, atunci vom reusi sa schimbam lumea.
Previous
Next Post »