Statueta Oscar, Trofeul Academiei Americane de Film

Cine nu a auzit de celebra statueta Oscar, simbol al Academiei Americane de Film, insa cati dintre noi stim de unde se trage aceasta figurina si cum a ajuns sa fascineze atata lume. Se pare ca stralucita idee i-a venit lui Louis B. Bayer, managerul de la Metro Goldwyn Mayer care, in noiembrie 1926, a sperat sa polarizeze in jurul premiului cele mai importante 9 companii de productie cinematografica din Statele Unite. 


Figurinele Oscar sunt facute de mai bine de 20 de ani in atelierele unei firme apartinand unor romani care au imigrat in Chicago. Initial aceste statuete au fost vandute la cursele de porumbei, iar treptat s-a ajuns la crearea unei firme care prin 1950, a ajuns de la distributie la creatia de trofee. In 1983 a fost solicitat sa faca Oscarurile, iar mai tarziu premiile productiilor de televiziune Emy si trofeele MTV Music Awards.

Procesul de creare propriu-zis al statuetei Oscar este compus din doua parti. Mai intai se creeaza statueta efectiv, iar apoi bucata de alama slefuita si placata cu nichel si argint. Statueta este turnata manual dintr-un metal argintiu numit Britannium. Este finisata si slefuita dupa care este scufundata pe rand in nichel, cupru, argint, poleita cu un strat mai gros de aur de 24 K, iar in final lacuita. 

Pe langa aceste doua elemente mai exista o placuta, atasata in partea din fata unde este trecut numele castigatorului si categoria. Numele acesteia i-a fost dat de o tanara actrita care, la vederea figurinei, a exclamat “Doamne, ce mult seamana cu unchiul meu, Oscar”.
Previous
Next Post »