Primele Cornee Printate 3D au Fost Realizate cu Succes!

Primele cornee umane create cu ajutorul unei imprimante 3D au fost realizate cu succes de catre oamenii de stiinta de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie, ceea ce inseana ca, in curand aceasta inseamna ca tehnica ar putea fi utilizata pentru a asigura un aport nelimitat de cornee tuturor pacientilor ce au nevoie de un astfel de transplant.


Fiind stratul exterior al ochiului uman, corneea are un rol important in concentrarea vederii si din ce in ce mai multe persoane, la nivel mondial, sufera de afectiuni ale corneei ce nu se pot rezolva decat prin operatii de transplant.

Cu toate acestea, exista o lipsa semnificativa de cornee disponibile pentru transplant, fiind 10 milioane de oameni in intreaga lume care necesita o interventie chirurgicala pentru a preveni orbirea corneei, ca urmare a unor boli si aproape 5 milioane de persoane care sufera de orbire totala din cauza cicatrizarii corneei cauzate de arsuri, laceratii sau abraziuni.

Cercetarea "Proof-of-concept", publicata astazi in Experimental Eye Research, arata cum celulele stromale corneene umane prelevate dintr-o cornee sanatoasa ce a fost donata a fost amestecata cu alginat si colagen pentru a crea o solutie care sa poata fi tiparita.

Folosind o simpla imprimanta bio in mai putin de 10 minute, amestecul de cornee cu restul de substante, a fost “intins” cu succes in cercuri concentrice pentru a forma o cornee umana. Celulele stem au fost apoi date pentru cultura.

Che Connon, profesorul de inginerie tisulara la Universitatea Newcastle, care a condus lucrarea, a declarat ca numeroase echipe din intreaga lume au urmarit crearea acestei bio-cerneli, sa-i spunem asa, ideala pentru a face acest proces fezabil.

El mai spune si ca "Gelul nostru unic - o combinatie de alginat si colagen - pastreaza vii celulele stem in timp ce produce un material care este suficient de rigid pentru a-si mentine forma dar suficient de moale pentru a fi stors din duza unei imprimante 3D. Acest lucru se bazeaza pe munca noastra anterioara, in care am pastrat celulele in viata timp de saptamani la temperatura camerei intr-un hidrogel similar. Acum, avem un cilindru cu bio-cerneala care contine celule stem si care le va permite utilizatorilor sa inceapa imprimarea tesuturilor, fara a fi nevoiti sa isi faca griji cu privire la cresterea celulelor separat. "

Oamenii de stiinta, inclusiv primul autor si doctorand, Dna Abigail Isaacson de la Institutul de Medicina Genetica, Universitatea Newcastle, au demonstrat de asemenea ca pot construi o cornee care sa se potriveasca cu specificatiile pacientului.

Profesorul Connon a adaugat: "Corneele noastre tiparite 3D vor trebui acum supuse unor teste suplimentare care vor dura cativa ani, abia apoi le vom putea folosi pentru transplanturi reale. Cu toate acestea, ceea ce am aratat este faptul ca este posibil sa printam corneea folosind coordonatele luate de la ochiul pacientului si ca aceasta abordare are potentialul de a combate pe viitor, aceasta lipsa la nivel mondial.”
Previous
Next Post »