Metode de Producere a Curentului Electric

Generarea curentului electric este de obicei un proces in minim doua etape. Spre exemplu, apa fierbe, iar energia transferata in abur invarte o turbina, care la randul ei invarte un generator, ceea ce rezulta in producerea energiei electrice. Pe acelasi principiu se obtine curent electric din caderea apei, in hidrocentrale. Energia produsa este direct proportionala cu viteza corpului, astfel ca o cadere de apa de la mai mare inaltime va produce mai multa energie, avand la dispozitie o distanta mai mare pe care sa accelereze. 


Dinamuri si generatoare
Inima oricarei centrale electrice il reprezinta generatorul. Acest generator electric este un dispozitiv care transforma energia mecanica de rotatie in energie electrica. Este format dintr-un conductor (de obicei cupru) infasurat intr-un camp magnetic puternic. Acest camp magnetic produce curent alternativ in conductor, iar directia de rotatie nu are importanta in acest caz. Dinamul functioneaza pe aceleasi principii, diferenta fiind ca produce curent continuu. 

Energie hidroelectrica
Apa in cadere invarte paletele unei turbine hidroelectrice, care la randul ei activeaza conductorul dintr-un generator, producand curent electric. Pentru ca aceasta metoda sa fie eficienta s-au construit baraje pe cursurile raurilor, acumuland energie potentiala. Cea mai mare hidrocentrala din Romania este Portile de Fier 1, exploatata in parteneriat cu Serbia, avand o putere de 1080 MW. Energia electrica produsa de hidrocentrale e momentan foarte ieftina si sigura, avand un randament extrem de ridicat. 

Eoliene
Vantul invarte paletele unei turbine eoliene, generand o forma regenerabila de energie. Acest sistem a fost folosit in trecut la morile de vant, unde vantul angrena sisteme de pietre pentru macinarea cerealelor. Eolienele moderne insa transforma energia mecanica in energie electrica. Doar in Romania exista peste o mie de turbine eoliene, dar aceasta forma de energie este inca una scumpa. 

Energia solara
Celulele fotovoltaice sunt formate din mai multe straturi de material semiconductor, captand energia naturala pe care o produce soarele si transformand-o in energie electrica. Panourile solare statice produc curent continuu si sunt folosite frecvent in aplicatii locale cum sunt sistemele de irigatii. Preturile in permanenta crestere ale combustibililor fosili fac din panourile solare o varianta tot mai cautata pentru reducerea costurilor. China e unul din cei mai mari producatori de panouri solare si detine cea mai mare centrala de energie electrica solara din lume, la Tengger Deser Solar Park. Aceasta ocupa o suprafata de 43 km patrati si are o capacitate de productie de 1547 MW.
Previous
Next Post »