Cum Sta Bucurestiul la Capitolul Pericol de Cutremur?

Probabil stiti deja ca Bucurestiul nu este nici pe departe un oras sigur in ceea ce priveste constructiile in caz de cutremur, multe zone (aproape intreg centrul mai ales) fiind in pericol de prabusire la o miscare nu foarte mare a pamantului. Si pentru ca la nivel mic, cetatenii nu pot face nimic pentru a consolida aceste cladiri, nu ramane decat ca fiecare sa studieze cu atentie o lista a celor mai periculoase zone din Capitala si, pe cat posibil sa le evite, cu atat mai mult cu cat sunt genul de persoane putin mai sensibile la acest subiect.


Datele pe 2018 sunt publicate in raportul de anul acesta al Ordinului Arhitectilor din Romania si prezinta nu mai putin de 174 de cladiri incadrate la clasa I de risc seismic, una dintre aceste cladiri fiind incadrata ca si pericol public, fara niciun “ajutor” din partea unui cutremur. Bineinteles exista si cladiri cu gradul II risc seismic, 330 la numar si 95 incadrate la calasa a III a, cele cu gradul I fiind cele mai multe si la nivelul tarii si ramanand cele mai periculoase.

Se pare ca nu a contat absolut deloc faptul ca in urma cu multi ani deja (1994) reducerea riscului seismic a fost declarata prioritate legislativa, pana in prezent reabilitandu-se din acest punct de vedere foarte putine imobile (numai 20 de la Revolutie pana azi), cele mai multe fiind consolidade abia recent in 2015 cand s-a interzis prin lege desfasurarea activitatilor comerciale, de divertisment sau turistice in astfel de cladiri.

Nici pe viitor lucrurile nu arata prea bine, scuzele gasindu-se din plin de catre cei ar fi in masura sa reabiliteze astfel de imobile, iar actualmente, lucrurile raman inca la fel, centrul vechi al Capitalei fiind un real pericol despre care tot mai multi se fac ca nu exista, lasand zeci de claditi in paragina din ignoranta, pana ce se daramana singure si in lispa cutremurelor sau sunt furate de catre tigani pana ce le ramane doar fundatia.
Previous
Next Post »