Service Laptop Placi de Baza

Cu totii am auzit multe lucruri despre motherboard, dar putin stiu cu adevarat ce reprezinta aceasta. Ce este o placa de baza si care este rolul sau intr-un laptop? In incredibila schema de constructie a unui laptop, cat de importanta este ea? Raspuns: extrem de importanta. O placa de baza reprezinta elementul central unde sunt conectate toate celelalte placi de circuite. Furnizeaza conexiunea dintre toate celelalte componente hardware ale unui sistem informatic, avand un rol extrem de important.


Daca va uitati peste o lista de preturi la un service laptop o sa observati imediat ca reparatiile pentru placa de baza sunt in general cele mai scumpe decat tastaturile, ecranele, incarcatoarele, bateriile, etc. Tastaturile sunt sunt mai solicitante in procesul de reparatie sau inlocuire. Una din explicatii ar putea fi faptul ca pentru a ajunge la placa de baza tot laptopul trebuie demontant. Trebuie data jos carcasa si extrasa placa de baza. Dar inlocuirea sau reparatia unei tastaturi este mult ma facila. Tastatura are niste pini de prindere, se desfac si se extrage foarte usor. Schimbarea alimentatorului nu afecteaza cu nimic constructia laptopului, este o componenta externa. Bateria se monteaza la fel de usor, pe spatele laptopului, in mai putin de 1 minut. Inlocuirea displayului este ceva mai solicitanta, dar mult mai facila decat placa de baza. Deci daca laptopul dumneavoastra are o problema pe placa de baza in prima instanta va puteti gandi ca lucrurile sunt complicate si reparatia va fi schimba. Nu si daca gasiti un service laptop cu preturi rezonabile si servicii calitative.

Intorcandu-ne la placa de baza, trebuie spus ca exista mai multe simptome care arata ca este defecta si este nevoie de interventii. Primul semn este atunci cand laptopul nu porneste cand apasati butonul ON. Toate componentele sunt conectate la placa de baza, deci daca este nevoie de interventii pe placa de baza, atunci aceasta este prima si cea mai mare indicatie ca ceva este defect. Uneori pot aparea pe ecran mesaje de eroare ce indica defeciuni la anumite componente. Unele defectiuni pot face referire la afisajul video, hard disk, sistemul de operare sau incarcator.

Reparatie sau inlocuire placi de baza de laptop?

Cei mai multi experti in IT sunt de parere ca in general cel mai bine este sa optezi pentru inlocuirea placii de baza decat sa repari. Acest lucru se intampla in principal din cauza faptului ca placile de baza nu au componente in miscare asa ca o problema poate insemna de fapt defectiune din fabrica. Pentru a face o reparatie eficienta a placii de baza, aproape intotdeauna este nevoie de echipamente specializate. Si pentru ca cele mai multe probleme de reparatie a placii de baza apar dupa primele 100 de ore de utilizare, este pur si simplu mai economic sa cereti inlocuirea placii de baza, decat reparatia sa. Desigur acest lucru este cu precadere valabil daca laptopul este in garantie. In practica sa repari este mai ieftin decat sa inlocuiesti. Asta inseamna ca poti economisi destul de mult daca accepti o interventie pe placa de baza decat inlocuirea cu una nou-nouta.

Despre reballing

Una din cele mai dese probleme intalnite la notebookuri este aceasta defectiune care survine la nivelul chipsetului grafic, care poate fi integrat pe placa de baza sau nu. Cipul acesta se poate dezlipi? De ce? De obicei din cauza unui scurt electric sau ca urmare a aglomerarii prafului si impuritatilor in ventilatoarele de aerisire. In consecinta cipul se dezlipeste sau se arde, lucrul acesta se poate intampla concomitent cu defectarea northbridgeului sau a southbridgetul de la nivelul motherboardului. Cu scopul de a preintampina aceste defectiuni tehnicienii recomanda utilizatoril sa realizeze o revizie tehnica de doua ori pe an. Astfel veti prelungi simtitor durata de viata a laptopului.

Cand exista o problema cu cipul video lipit pe placa de baza, solutia care vine din partea multor tehnicieni de service laptop este sa inlocuiti placa de baza. Care este problema cu aceasta solutie? Pretul. Din pacate pretul pentru placa de baza poate ajunge destul de aproape de valoarea totala a notebookului. Si atunci, s-ar putea sa va intrebati daca merita sa inlocuiti placa de baza.

Si totusi, mai exista o cale. Daca gasiti un service laptop bun puteti opta pentru o solutie mai ieftina, de compromis. Nu trebuie sa cumparati o noua placa de baza, ci se poate ca cea existenta sa fie reparata. In ultima vreme procedura de reparatia a placii de baza numita reballing a devenit tot mai populara in randul tehnicienilor. Trebuie sa stiti insa ca modul in care este realizata aceasta reparatie influenteaza foarte mult durabilitatea reparatiei. Mai bine spus, daca vreti sa reparati placa de baza trebuie sa gasiti un service laptop competent. Nu e vorba doar despre know-how, ci si despre echipamente avansate, precum si indemanarea, experienta celui care opereaza reparatia. Dezlipirea si refacerea cipurilor se face cu niste echipamente specializate si in nici un caz nu ar putea fi realizate acasa. Reparatia cipurilor nu este acelasi lucru cu montarea unei baterii pe laptop. Este nevoie de un tehnician bine pregatit din punct de vedere tehnic si o serie de echipamente dedicate.

Toata aceasta tehnica de calcul este recunoscuta in domensiul reballingului. Statiile de lipit alaturi de celelalte instrumente sunt adesea extrem de costisitoare si solicita toata atentia celui care le utilizeaza. Tehnologia BGA reprezinta in esenta o modalitate de asezare a terminalelor pentru crearea unei matrice de bile microscopice de fludor. Pe un cip video se dispun pana la 1000 de bilute, dupa care cu ajutorul unei statii de lipit BGA se trece peste contacte.

Unde pot solicita reparatie placa de baza reballing?

Un service laptop bun ar trebui sa aiba in lista de servicii si reparatia placii de baza prin reballing. Pentru maxim de incredere, cele mai avansate centre pot oferi garantie pentru reparatiile realizate. Daca vreti sa reparati placa de baza pentru ca inlocuirea sa este prea costisitoare, veniti in service laptop Onlaptop. Aici veti gasi tehnicienii bine pregatiti de care aveti nevoie pentru interventii de calitate asupra placii de baza.
Previous
Next Post »