Importanta lansarii Falcon Heavy de SpaceX

Data de 6 februarie 2018 va ramane pentru totdeauna in istorie ca fiind ziua in care omenirea a facut primul pas catre explorarea spatiului intr-un mod ieftin, rapid si eficient. Cu toate acestea, multi vor tine minte aceasta data ca fiind ziua in care un geniu antreprenor, Elon Musk si-a lansat masina in spatiu cu muzica lui David Bowie in boxe. Dar ce s-a intamplat cu adevarat in acea zi si de ce ar trebui sa ne pese?


Poate v-ati intrebat de-a lungul timpului de ce nu au fost mai multe misiuni pe Luna, de ce ne-am limitat la a construi o statie spatiala pe orbita Pamantului si atat? Raspunsul este unul simplu, sa lansezi o racheta in spatiu este foarte scump. Solutiile oferite de clasicele companii spatiale, de stat sau particulare pana anul trecut nu erau deloc eficiente. Rachetele concepute de catre NASA costau 450 de milioane de euro per lansare si nu puteau fi refolosite. Acestea propulsau navetele spatiale precum Columbia in atmosfera, iar apoi se autodistrugeau. Fapt care facea ca o expeditie in afara campului gravitational al Pamantului sa fie foarte, foarte scumpa. Dar acest fapt s-a schimbat odata cu lansarea Falcon Heavy construita de compania lui Elon Musk, SpaceX. 

Falcon Heavy este un vehicul construit special pentru expeditii in afara campului gravitational al Terrei care este conceput din trei rachete principale. Pe langa faptul ca acest vehicul este cel mai puternic creat vreodata de omenire, fiind capabil sa ridice de la sol o incarcatura mai mare decat orice alta racheta de pana acum, aceasta poate si sa aterizeze autonom, dupa ce paraseste campul gravitational al Pamantului. 

In cadrul lansarii Falcon Heavy din 06.02.2018, doua din cele trei motoare ale vehiculului au reusit sa aterizeze,al treilea ratand drona marina pe care trebuia sa se opreasca cu doar 300 de metri. Incarcatura pe care a avut-o aceasta racheta a fost o Tesla Roadster, masina personala a lui Elon Musk, care avea la bord un manechin numit Starman, o placa cu numele celor 6000 de ingineri care au contribuit la crearea acestui vehicul si la lansarea lui si un disk de memorie pe care se afla Fundatia lui Asimov. Musk a specificat ca a vrut sa lanseze aceasta masina pentru ca nu se astepta ca Falcon Heavy sa se ridice de la sol si pentru ca aceasta are aceasi greutate ca si un satelit normal. 

Falcon Heavy reprezinta mai mult decat visul din copilarie al unui geniu, aceasta este inceputul unei noi ere de explorare a spatiului pentru omenire.
Previous
Next Post »