Sarbatori de Iarna Romanesti

Deoarece a trecut perioada calda din an, perioada in care lipsesc aproape in intregime sarbatorile, este vremea pentru a ne pregati de cateva evenimente, traditional romanesti. Lasand la o parte traditiile altor popoare pe care le-am preluat si ni le-am atribuit in mod total nejustificat, in perioada aceasta este momentul sa ne bucuram de traditiile romanesti, magice, care nu sunt nici putine si nici banale, fiecare avandu-si propria istorie. Totul incepe cu Postul Craciunului pe 15 Noiembrie si se incheie pe 7 Ianuarie de Sf. Ion. Intreaga perioada este bogata in traditii ce difera de la o zona la alta dar tine cont, in linii mari de povestirile Bibliei in ceea ce priveste fiecare sarbatoare in parte, la care se adauga superstitiile transmise din generatie in generatie si de care, credinciosii tin cont. Desi postul este destul de greu de tinut, presupunand restrictii la mancare dar si la fapte sau ganduri rele, el reprezinta un motiv de bucurie deoarece prevesteste Craciunul, Nasterea Domnului si in tot acest timp pregatirile pentru marea sarbatoare fac ca perioada sa fie una placuta, linistita si plina de buna-vointa. Sarbatorile ce fac parte din Post sunt Filipii de toamna serbati intre 12 si 23 Noiembrie reprezentand spiritele supreme ale lupilor. Se spunea ca cine tine Filipii va avea casa ferita de foc, serpi, stricaciuni si pagube provocate de lupi.


Urmeaza Intrarea in Biserica a Maicii Domnului pe 21 Noiembrie, o sarbatoare in timpul careia se spune ca cerurile se deschid credinciosilor iar animalele pot vorbi. Sf. Andrei este si el serbat pe 30 Noiembrie si se spune ca apara aceasta lume de strigoi si alte spirite ce vor sa patrunda in aceasta lume. Tot el, noaptea va prevesti fetelor nemaritate alesul lor daca ele se vor uita goale intr-o fantana sau oglinda. Pe 4 Decembrie se serbeaza Sfanta Barbara, pazitoarea lumii de necurat si de maladii, zi in care femeile nu cos si nu spala rufe, iar pe copii ii ung cu miere pe fata apoi ii spala cu apa in care a fost spalata o icoana pentru a fi protejati de rele. Sfantul Nicolae, pe 6 Decembrie aduce cadouri celor mici si traditia spune ca apara soarele pentru a nu fi inghitit de negura si a nu lasa oamenii fara lumina si caldura, ajuta orfanii, vaduvele si fetele la maritat. Este recunoscut deasemenea si ca-i pedepseste pe copii ce nu au fost cuminti daruindu-le o nuielusa. Pe 20 Decembrie se serbeaza Ignatul, noapte in care porcii viseaza daca vor fi sacrificati a doua zi. In ziua Ignatului se taie porcul, urmand obiceiurile zonei. Orice alta activitate este strict interzisa, in caz contrar, cel ce munceste va fi aspru pedepsit.

Ajunul, pe 24 Decembrie reprezinta o zi de post negru si rugaciune, zi in care, in functie de zona, se tine cont de diverse traditii menite sa aduca belsug pe viitor. Inainte de Craciun se colinda si se merge cu icoana prevestind Nasterea Domnului iar acasa se impodobeste bradul si se finalizeaza toate mancarurile traditionale, copii asteptand cadouri dupa miezul noptii. Dupa sarbatoarea Craciunului ale carui traditii le cunoaste toata lumea, urmeaza Anul Nou si Sf Vasile pe 31 Decembrie serbate cu mult fast si voie buna pentru a avea un viitor an bogat. Urmeaza pe 6 Ianuarie Botezul lui Domnului sau Boboteaza ce apara credinciosii de boli si ii purifica. In aceasta zi se spune ca toate persoanele Sfintei Treimi s-au aratat lumii. Tot de Boboteaza se sfintesc apele si este interzis spalatul rufelor, cusutul sau alte activitati casnice. Pe 7 Ianuarie este  serbat Sf. Ion Botezatorul, sarbatoate ce incheie seia sarbatorilor de iarna. Printre aceste mari sarbatori, se mai serbeaza si alti sfinti, mai mici sau alte spirite protectoare, motiv pentru care este considerata cea mai lunga perioada din an in care sarbatorile se tin lant.
Previous
Next Post »